Flanders Make test flexibele zonnepanelen voor gebruik op voertuigen

Flanders Make test flexibele zonnepanelen voor gebruik op voertuigen

Binnen het Europese HighLite project onderzoekt een internationaal consortium hoe men flexibele zonnepanelen kan inzetten in gebouwen of voertuigen. Binnen die context zocht het consortium naar een partner met de juiste kennis en infrastructuur voor het testen van voertuigen.

Het HighLite consortium bulkt van de kennis over flexibele integreerbare zonnepanelen, maar kennis over de toepassing ervan op een voertuig is minder uitgebreid. Fraunhofer ISE, die in dit project een prototype van een flexibel zonnepaneel ontwikkelde, schreef daarom een opdracht uit bestaande uit een kennis- en een infrastructuurluik.

Rol van Flanders Make

Flanders Make kon het consortium overtuigen door zijn uitgebreide kennis en state-of-the-art testinfrastructuur voor voertuigen. Onze diversiteit aan onderzoekers stelt ons in staat om deze flexibele zonnepanelen mechanische en elektrisch te integreren in voertuigen. Daarnaast houden we hierbij ook rekening met de geldende normen en regelgeving én testen we alle automotive componenten. Bovendien kunnen we door onze topinfrastructuur meteen real-life scenario’s uittesten op een voertuig.

In eerste instantie stellen we de vereisten voor de zonnepanelen scherp, vanuit al zijn facetten. Vervolgens stellen we een testplan op en voeren we de testen uit om te controleren of de zonnepanelen aan de strenge automotive kwalificaties voldoen. De gevraagde testen dienen hierbij zo nauw mogelijk aan te sluiten aan real-world driving. Zo combineren we trillingen, temperatuurschommelingen, vochtigheid en, in dit geval zéér belangrijk, lichtinval/zonne-emulatie. Hiervoor gebruiken we o.a. onze eigen testvoertuigen waarmee we de data kunnen capteren en kunnen omzetten naar een testcyclus. Deze testcyclus gebruiken we vervolgens voor testen op componentniveau in onze elektrodynamische shaker (EDS) incl. klimaatkamer en zonne-emulatie. De combinatie van al die facetten in 1 test bleek uniek voor het HighLite consortium.

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over onze rol in dit project of testen op componentniveau? Laat het ons weten!