Industrie 4.0 rapport - Waar focussen bedrijven nu op?

Bevinding 7: Het gebruik van digital twins voor product design wordt steeds belangrijker

34% van de bedrijven maakt gebruik van de technologie van digital twins, en bijna de helft van hen gebruikt het voor de validatie van product design. Meer dan 1 op 4 van hen vertrouwt op digitale tweelingen voor onderhoudsondersteuning en scenarioanalyses. Het is hoog tijd dat onze bedrijven deze disruptieve technologie verder omarmen!

Digital twins zullen de manier veranderen waarop systemen en producten worden ontworpen en gebruikt. Individuele virtuele representaties van assets helpen bij het ontwikkelen, onderhouden en veranderen van afzonderlijke componenten of hele fabrieken. Flanders Make kan bogen op een lange reis op de met valkuilen bezaaide weg van digital twins. Tien jaar geleden hielpen we bedrijven om de stap te zetten naar modelgebaseerde engineering. De volgende stap is de ontwikkeling van digital twins, een nieuwe aanpak met gedeeltelijk gebruik van modellen maar uitgebreid met meerdere nieuwe elementen om ervoor te zorgen dat het fysieke product afgestemd blijft op de digital twin en dus een dynamisch model is over zijn hele levensduur, en niet een statisch model, d.w.z. een gelineariseerde weergave op een bepaald werkingspunt of meerdere werkingspunten. Wij helpen bedrijven steeds vaker om de volgende stap te zetten: het koppelen van systemen en het verzamelen en opslaan van de bijbehorende gegevens.

We zien dat slechts 34% van de bedrijven denkt dat de technologie van digital twins de meeste impact zal hebben op hun bedrijf. Maar van alle bedrijven die al gebruik maken van digital twins, gebruikt tot 45% het voor ontwerpvalidatie om het product design te versnellen. Een andere toepassing van digital twins is het ondersteunen van onderhoud, wat het geval is voor 28% van de bedrijven, wat resulteert in een langere levensduur van de producten en dus in een lagere TCO. Meer dan 31% van de bedrijven maakt helemaal geen gebruik van digital twins.

Applications for which the concept of digital twins is used

 

Download het volledige rapport hier

Wil je graag meer weten? Vul het formulier hieronder in en download het Industrie 4.0 rapport.