Industrie 4.0 rapport - Waar focussen bedrijven nu op?

Bevinding 8: Voor de meeste bedrijven is een digitale werkvloer de grootste opportuniteit

45% van de bedrijven is van mening dat een digitale werkvloer de grootste opportuniteit is van digitalisering. Meer dan 60% zegt echter dat het vinden van het nodige digitale talent hun grootste uitdaging blijft voor de succesvolle digitalisering van bedrijfsprocessen. Investeren in de ontwikkeling van de beroepsbevolking zal voor onze industrie van cruciaal belang zijn om een concurrentievoordeel te behalen, waarbij de mens in de productie echt centraal komt te staan.

De digitale transformatie zal leiden tot een alomtegenwoordig gebruik van gegevens via AI & digitale tweelingen, die op hun beurt zullen leiden tot Actionable Insights die snellere feedback en besluitvormingsprocessen mogelijk maken. Meer en meer collaboratieve robots en digitale technologieën vinden hun weg naar de werkvloer en zullen menselijke operatoren ondersteunen in hun dagelijkse activiteiten.

#1 opportunity of digitalisation

Voor bijna 45% van de bedrijven blijft het opzetten van een digitale werkvloer de grootste kans op het gebied van digitalisering. Ten tweede ziet bijna 20% veel potentieel in digitalisering voor het implementeren van nieuwe manieren van productontwikkeling. Het aanbieden van digitale producten of het creëren van digitale bedrijfsmodellen zijn niet de grootste drijfveer voor digitalisering. Deze resultaten volgen de trend van 2019.

Ook in lijn met de trends van 2019 blijft het vinden van digitaal talent veruit de nr. 1 uitdaging voor een succesvolle digitale transformatie. Meer dan 60% van de bedrijven geeft aan dat dit nog steeds de grootste uitdaging is die de digitalisering van bedrijfsprocessen in de weg staat.

Naast het aantrekken van digitaal talent, maken het stimuleren van een digitale cultuur en het implementeren van digitale standaarden de top 3 van uitdagingen compleet. Hier zien we geen verschuiving ten opzichte van 2019. Hoewel, hoe groter de bedrijfsgrootte, hoe moeilijker het lijkt om een digitale cultuur te cultiveren en digitale standaarden te implementeren. Kleine bedrijven worstelen het meest met het omscholen en/of bijscholen van hun personeel.

Download het volledige rapport hier

Wil je graag meer weten? Vul het formulier hieronder in en download het Industrie 4.0 rapport.