Start van het 3-jarig grensoverschrijdend Interreg project AACOMA

AACOMA (Accelerate advanced composite manufacturing) is gestart

EMR Regio België, Nederland & Duitsland als hot spot voor de toekomst van lichtgewicht materialen en technologieën.

De Euregio Maas-Rijn biedt een enorm potentieel met zijn vele zeer innovatieve, toonaangevende bedrijven en vooral MKB's die actief zijn op het gebied van geavanceerde materiaalproductie in vele industriële sectoren, zoals de Automobielindustrie, Luchtvaart, Elektronica, Bouw en Infrastructuur, enz. De sector van de geavanceerde materialen groeit en consolideert gestaag met partijen als grondstofproducenten, academische- en R&D partijen en industriële OEM's.

Interreg Euregio Maas-Rijn investeert in de periode 2014-2020 € 96 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Via investeringen in grensoverschrijdende projecten investeert de Europese Unie in de economische ontwikkeling, innovatie, territoriale ontwikkeling en sociale inclusie en onderwijs van deze regio.

Project

De Euregio Maas-Rijn is een potentiële hotspot voor de verdere ontwikkeling van geavanceerde materiaal- en procestechnologieën. Technische Centra en Instituten rond Aken/Duitsland, Luik/België en Eindhoven/Nederland werden bekroond met dit nieuwe project AACOMA.

Innovatief materiaalontwerp en geavanceerde fabricage bieden grote mogelijkheden voor het MKB. De kick-off van het AACOMA-project vond plaats in Aken op de campus van RWTH Aachen University in het eerste kwartaal van 2020. Het doel van het project, dat een looptijd heeft van 3 jaar tot 2023 met een budget van 3 miljoen euro, is om het MKB te verbinden met innovatie-hotspots zoals instituten en technische centra.

Zeven partners uit alle drie de regio's zullen het project uitvoeren: Centexbel is de project leider en krijgt steun van de Universiteit van LuikSirris en Flanders Make uit België, evenals van Fontys Hogeschool en AMIBM van Maastricht University uit Nederland en AMAC uit Duitsland.

Verklaringen

Bernard Paquet, projectcoördinator van Centexbel/ België verklaarde:

"Centexbel, met een sterke ervaring in textiel en composieten, zal samen met zijn Interreg-partners en een adviesraad van internationale experts verschillende demonstratoren identificeren die een versnelde geavanceerde productie van composietonderdelen mogelijk zullen maken. Het kan gaan om nieuwe materialen en tussenproducten, hoogwaardige additieven, biogebaseerde producten en nieuwe composietmaterialen voor de productie van additieven".

Michael Effing, Managing Director van AMAC/Duitsland zei:

"Het belangrijkste doel van het project is om ongeveer 200 innovatieve MKB's met elkaar te verbinden en de banden aan te halen met de instituten van wereldklasse in de EMR-regio. We zullen 6 roadshow-evenementen faciliteren, waarbij belangrijke onderwerpen aan bod komen zoals geautomatiseerde productie, additieve productie of biogebaseerde materiaalsystemen in combinatie met matchmaking en trainingsevenementen. De eerste roadshow wordt gehouden op 24 september 2020 op de campus van de RWTH in Aken.

Prof. Gunnar Seide van de AMIBM/Nederland vult aan:

"AMIBM biedt al een internationaal masterprogramma biogebaseerde materialen. Het AACOMA-project zal een belangrijk element zijn voor grensoverschrijdend onderzoek en zal nieuwe spelers in de waardeketen uit de EMR-regio identificeren. Innovatieve bedrijven vinden markten voor hun nieuwe biogebaseerde bouwstenen, chemicaliën en polymeren. Hun succesverhalen en aankomende technologische doorbraken zijn nodig voor een duurzame toekomst".

Interreg Euregio Maas-Rijn

Interreg steunt AACOMA met bijna 1,5 miljoen euro aan middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project wordt medegefinancierd door het Waalse Gewest, de Nederlandse provincie Noord-Brabant, het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Belgische provincie Limburg.

Contact

Contact Mona Ziegler voor meer informatie.