Actieve controle van de temperatuur van het smeermiddel in lagers

Deadline

Actieve controle van de temperatuur van het smeermiddel in lagers

Uitdaging

De meeste elektromechanische systemen bestaan uit meerdere oliegesmeerde lagers die doorgaans werken onder wisselende en verschillende statische of dynamische omstandigheden. Denk hierbij aan variërende belastingen, snelheden en temperaturen. In dergelijke meervoudige systemen en machines wordt echter meestal één enkel smeercircuit gebruikt, zonder rekening te houden met potentieel verschillende bedrijfsomstandigheden.

Hierdoor presteert het systeem suboptimaal. Aangezien de prestaties van elk afzonderlijk lager per definitie suboptimaal zijn, leidt dit globaal tot een hoger wrijvings- en energieverbruik en mogelijk voortijdige uitval en hogere onderhoudskosten.

In die optiek streeft ActiLub ernaar om strategieën te bestuderen om de lokale smeermiddeltemperatuur voor elk afzonderlijk lager actief te beheersen, in overeenstemming met de specifieke bedrijfsomstandigheden per lager.

Projectdoelstellingen

We zullen de actieve sturing van smeermiddelentemperaturen onderzoeken om hun thermo-mechanische eigenschappen (d.w.z. viscositeit, dichtheid en thermische geleidbaarheid) aan te passen om zo een optimale smering per lager te bereiken.

Vandaag de dag is dit idee op TRL1-2 (het is bekend dat de viscositeit verandert met de temperatuur), maar om de technologie naar TRL4 te brengen, moeten belangrijke wetenschappelijke en technologische barrières worden overwonnen. Deze barrières omvatten:

  • Het verkennen van nieuwe concepten voor lokale temperatuursverandering in lagersystemen;
  • Het ontwikkelen van zinvolle quasi-statische en dynamische gedragsmodellen die de thermo-mechanische eigenschappen van smeermiddelen vastleggen;
  • Het garanderen van robuuste systeemarchitecturen voor echte toepassingen.

Kortom, dit project zal het smeercircuit veranderen in een actief gecontroleerd systeem met zintuiglijke-, controle- en handelingsmogelijkheden.

Interesse?

AcTILub_SBO is een strategisch basisonderzoek project (SBO). We zijn op zoek naar bedrijven die zich bij de gebruikersgroep willen aansluiten en met ons willen werken aan de valorisatie van het project.

Interesse? Gelieve onderstaand formulier in te vullen en we contacteren u zo snel mogelijk: